K-Expert spreekt op Transport Logistic 2025 Benadrukt hiaten tussen ZE-innovatie en implementatie-uitdagingen
Uitdagingen in infrastructuur, beleid, digitale hulpmiddelen, logistieke modellen en intermodale integratie behandeld in München
Samenstelling en focus van het panel
Op de beurs Transport Logistic 2025 in München organiseerde Kässbohrer de tweede editie van de K-Expert Talk over elektrificatie, met de belangrijkste belanghebbenden van het Europese project ZEFES (Zero Emission Freight Ecosystem). Voortbouwend op het succes van de eerste Electrification Technology Development K-Expert Talk op IAA 2024, richtte het panel zich dit keer op praktijkervaringen van lopende nul-emissie vrachtdemonstraties, waarbij zowel de vooruitgang als de aanhoudende uitdagingen in het Europese logistieke landschap werden belicht.
De discussie werd gemodereerd door Ben Kraaijenhagen, technisch coördinator van ZEFES, en was gestructureerd rond vijf kritieke uitdagingen: infrastructuur, regelgevend beleid, digitale hulpmiddelen, logistieke modellen en intermodale integratie.
Panelleden waren onder andere:
· Fernando Liesa (Secretaris-generaal, ALICE)
· Maurice Loef (Directeur Linehaul, DPD Nederland)
· Rogier Laan (Voorzitter van de European Transport Board (ETB))
· Iffet Türken (Bestuurslid, Kässbohrer)
· Marina Förch (commercieel directeur, Primafrio)
· Gustaf Malmström (Solution Sales Manager Pilot Partner, Scania Group)
· Henrik Engdahl (directeur bedrijfsontwikkeling, Volvo Groep)
Hoewel alle sprekers erkenden dat ZE (zero-emissie) voertuigen en trailers technisch gereed zijn, kwam de harmonisatie van de regelgeving, met name rond de typegoedkeuring van trailers en de herzieningen van de gewichts- en dimensierichtlijnen, naar voren als kritieke hiaten.
Inzichten van demonstratieprojecten
İffet Turken, bestuurslid van Kässbohrer, verklaarde: "Kässbohrer heeft, in samenwerking met ZF, twee geëlektrificeerde voertuigen gefabriceerd voor twee afzonderlijke reële ZEFES-gebruikscases. De eerste is een intermodale e-curtainsider trailer die door Scania wordt gebruikt tussen Zweden en Nederland, zowel over de weg als over zee. De tweede is een geëlektrificeerd 45ft containerchassis voor Volvo en DPD, ontworpen voor EMS1-combinaties op de route Eindhoven-München.
Deze gevallen tonen duidelijk aan dat zelfs de meest geavanceerde voertuigtechnologieën nog steeds te kampen hebben met aanzienlijke operationele en wettelijke knelpunten. Harmonisatie van de regelgeving voor gewicht en afmetingen is essentieel, aangezien de routes zich uitstrekken over vier verschillende landen met toegestane gewichtslimieten die variëren van 40 tot 48 ton. Bovendien is het belangrijk om op te merken dat deze e-trailers momenteel werken met speciale vergunningen en dat een gestandaardiseerd Europees typegoedkeuringsproces voor e-trailers nog moet worden afgerond."
Enablers: ALICE en ETB
Fernando Liesa, secretaris-generaal van ALICE, benadrukte:
We gaan van onderzoek naar toepassing. Om dit te realiseren moeten de lidstaten pilots ondersteunen, stimuleringsmaatregelen op elkaar afstemmen en fragmentatie oplossen - vooral bij het delen van gegevens en typegoedkeuringen. Hij waarschuwde dat "de intenties op EU-niveau sterk zijn, maar als de lidstaten de regels voor gewicht en afmetingen niet op elkaar afstemmen, is de impact beperkt." Zonder harmonisatie riskeren nulemissievoertuigen omwegen, vertragingen en onzekerheid. "Het opschalen van emissievrij vrachtvervoer vereist digitale hulpmiddelen, consistente investeringen in infrastructuur en denken over nationale grenzen heen," voegde hij eraan toe. "De tijd voor kostengelijkheid zal komen - sneller dan de meesten verwachten - maar gesynchroniseerde implementatie is essentieel."
De voorzitter van het ETB, Rogier Laan, merkte op dat terwijl de gereedheid van de vloot verbetert, de financiering van ZE-activa zonder duidelijkheid over de secundaire marktwaarde en kostenpariteit over de hele levensduur de invoering nog steeds belemmert. "We zien dat de industrie er klaar voor is, maar gaten in certificering en toegang tot routes blijven belangrijke obstakels. Samenwerking tussen OEM's, regelgevers en belanghebbenden bij de infrastructuur is van vitaal belang." Laan benadrukte een unieke uitdaging aan de kant van de infrastructuur: "90% van onze klanten vertrouwt tegenwoordig op opladen in het depot. Het ontbreken van een pan-Europees openbaar oplaadnetwerk maakt emissievrij transport over lange afstanden tot een logistiek risico."
Laan ging ook in op een minder besproken maar kritieke afweging: "Opleggers die zijn ontworpen om te voldoen aan de aerodynamische eisen van VECTO overschrijden vaak de hoogte- of breedtelimieten voor spoorwagons. Deze paradox benadeelt het gecombineerde vervoer - duurzaamheid staat tegenover naleving."
OEM Perspectieven: Volvo en Scania
Henrik Engdahl van Volvo benadrukte de samenwerking op lange termijn vanuit het perspectief van de OEM van vrachtwagens: "Wij zien demonstratie niet als het einde maar als het begin van nieuwe waardeketens."
Hij vervolgde: "We hebben positieve resultaten gezien op het gebied van voertuigefficiëntie en chauffeurservaring. Maar de integratie met de activiteiten van klanten blijft een knelpunt," merkte Engdahl op. "Planning van het opladen, voorspelling van energiekosten en synchronisatie van gegevens met wagenparksystemen zijn cruciale volgende stappen." Engdahl pleitte vooral voor meer samenwerking tussen transportbedrijven en aanbieders van oplaadpunten:
We moeten verder gaan dan geïsoleerde pilots en een schaalbaar bedrijfsmodel creëren - een model dat werkt zonder voortdurende stimulansen van de overheid. Beter gebruik maken van de bestaande laadinfrastructuur is een gedeelde verantwoordelijkheid. Uit onze eigen ervaring blijkt dat deze dialoog mogelijk is, maar er is vertrouwen en moed voor nodig.
Als stem van Scania in het panel ging Malmström in op de intermodale e-curtainsider use case met Kässbohrer, die zich uitstrekt over Zweden en Nederland.
Hij merkte op dat intermodaal de impact kan vergroten: "Onze demo tussen Zweden en Nederland laat zien wat er mogelijk is als zeetransport goed geïntegreerd is." Het herinnert ons eraan dat we beter gebruik moeten maken van bestaande koolstofarme vervoerswijzen." "Malmström vervolgt: "Om dit potentieel op te schalen, hebben we echter naadloze havenactiviteiten nodig, laadinfrastructuur die compatibel is met de omlooptijden van schepen en typegoedkeuringsprocessen die elektrische trailers in multimodale ketens ondersteunen. De wil is er - het kader moet volgen." "Schaalbaarheid hangt ook af van de actieradius van voertuigen en de interoperabiliteit van trailers," voegde Malmström eraan toe. "Exploitanten moeten erop kunnen vertrouwen dat wat in Zweden werkt, ook in Duitsland of België werkt.
Exploitanten: DPD en Primafrio
Aan de kant van de exploitant waarschuwde Maurice Loef van DPD Nederland dat hiaten in de infrastructuur - met name de beschikbaarheid van laadcapaciteit op routes - een dagelijkse zorg blijven. "Zonder consistente planningsvergunningen en investeringen lijdt de betrouwbaarheid van de corridors eronder. "Elektrificatie van het wagenpark gaat niet alleen over het voertuig," zei Loef. "Het is een procesherziening, van routeringsalgoritmen tot logica voor nachtelijk laden. Het duurt een heel jaar om het goed te doen. "De voorspelbaarheid van de infrastructuur is nog steeds niet gegarandeerd", voegde Loef eraan toe. "Het plannen van langeafstandsroutes met nulemissie zonder uniforme laadtoegang in verschillende landen introduceert te veel variabelen. Dat beïnvloedt zowel de uptime als het vertrouwen van de klant."
Marina Förch van Primafrio bracht een andere gebruikerslens ter tafel: "Efficiëntie en uptime zijn van het grootste belang. Demonstrators moeten de dagelijkse bedrijfsomstandigheden weerspiegelen. Anders vertraagt de adoptiecurve." "Onze ervaring met multimodale geëlektrificeerde routes laat zien dat operationele haalbaarheid binnen handbereik ligt - als de regelgeving het kan bijbenen. "We hebben nu 15 volledig elektrische vrachtwagens", vertelt Förch. "Toen we begonnen, was er geen laadinfrastructuur beschikbaar, dus hebben we die zelf gebouwd. Tegenwoordig worden onze depotladers aangedreven door zonne-energie, wat ons helpt om zowel de kosten als de betrouwbaarheid te beheersen." Ze benadrukte ook het belang van energiebeheersystemen om de depotactiviteiten te optimaliseren: "We werken aan het ideale laadbeheersysteem dat gebruik maakt van zelf opgewekte PV-energie, niet alleen om vrachtwagens op te laden maar ook om ons 15.000 m² grote gekoelde magazijn in ons hoofdkantoor van stroom te voorzien."
Belangrijkste uitdagingen (van ZEFES veldwerk)
· Uitdaging 1: Infrastructuur - Trage uitrol van oplaadfaciliteiten, veerbootklaarheid en terminalupgrades
· Uitdaging 2: Beleid - Gebrek aan EU-brede typegoedkeuring voor e-trailers, uiteenlopende certificering
· Uitdaging 3: Digitale hulpmiddelen - Versnipperde datasystemen en geringe interoperabiliteit
· Uitdaging 4: Logistieke modellen - Nood aan beter ontwerp van use-cases en samenwerking tussen actoren
· Uitdaging 5: Intermodaal - Beperkte ondersteuning voor elektrificatie en havengereedheid
Conclusie en vooruitblik
Concluderend, de K-Talk toonde een zeldzame, ongefilterde uitwisseling tussen technologieleveranciers, gebruikers, regelgevers en infrastructuurstrategen. Als een neutraal platform dat nauw samenwerkt binnen ZEFES om nul-emissie vrachtvervoer te bevorderen, benadrukte het gedeelde doelen en moedigde het aan om op één lijn te komen in de richting van echte ZE-vrachtontwikkeling.
Kässbohrer, als gastheer en aanbieder van use-case trailers binnen ZEFES, zal deze cruciale gesprekken blijven faciliteren.
Vooruitblik: ZEFES Symposium voor belanghebbenden in Luxemburg
Ben Kraaijenhagen, technisch coördinator van ZEFES, nodigde alle belanghebbenden uit voor het komende Stakeholder Symposium op 25 februari 2026, in samenwerking met CFL Multimodal in Luxemburg, om deel te nemen aan het gesprek over de toekomst van Europa's emissievrije vrachtvervoer.
De komende stakeholderbijeenkomst in Luxemburg zal een cruciale stap voorwaarts zijn, benadrukte Kraaijenhagen. "We nodigen nu alle regelgevers, exploitanten, OEM's, infrastructuuraanbieders en digitale vernieuwers uit om samen met ons de volgende fase van zero-emissie vrachtvervoer te creëren. Laten we samen van pilots naar schaalbare kaders gaan. Uw expertise en betrokkenheid zijn essentieel om echte impact te realiseren."